Hongerstaking Schiphol gaat door

hungry-until-freedomOndanks de zware pressie die op de asielzoekers wordt uitgeoefend, is er nog steeds een groep van twintig hongerstakers in detentiecentrum Schiphol.

Twee van de hongerstakers worden nu permanent in de isoleercel gehouden, twee van hen zijn inmiddels overgebracht naar het Medisch Justitieel Centrum. Bewaking en directie blijven aandringen op de beëindiging van de hongerstaking, zonder evenwel in gesprek te willen gaan over de eisen van de hongerstakers. De hongerstakers zouden de justitiële inrichting ‘een slechte naam bezorgen’ met alle publiciteit.

Wij spraken I., een 29-jarige vrouw uit Mali. Ze vluchtte voor het geweld in haar land van herkomst, vroeg hier asiel aan en zit nu al zes maanden opgesloten. Ze is ziek, maar krijgt ondanks herhaaldelijk aandringen geen medische begeleiding. Uit protest tegen haar detentie en tegen het gebrek aan zorg ging zij op 1 mei, net als andere asielzoekers in detentiecentrum Schiphol, in hongerstaking.

De afgelopen twee dagen heeft ze in de isoleercel doorgebracht, met slechts een matras en een dunne deken. Het was er koud.

Het licht bleef 24 uur per dag branden en was dermate fel dat ze er niet van kon slapen. Vandaag werd ze weer terug gebracht naar de afdeling, maar ze is er slecht aan toe.

Luister hier naar het verhaal van I., verteld door één van de andere gevangenen:

schiphol 07 mei 2013