Spandoek op eiland Hofvijver: ‘Breek de muren van Fort Europa’

Vanochtend hebben twee activisten van ‘Breek Fort Europa’ korte tijd het eilandje in de Hofvijver in Den Haag bezet, met een spandoek ‘Breek de muren van Fort Europa’. De actie is een protest tegen het migratiebeleid van de Europese Unie, dat steeds meer levens van migranten eist, zoals bij de ramp bij Lampedus begin oktober. In meerdere Europese landen wordt vandaag actie gevoerd bij gebouwen van de EU. In Den Haag zal vanmiddag ook een demonstratie plaatsvinden.
Tegen tien uur werden de twee activisten door de politie van het eilandje gehaald en gearresteerd. Het spandoek werd ook verwijderd.

BbwQkdtIIAAGf_cBbwS8tfIMAAndZz

Het Huis van Europa huisvest de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. Die Commissie haalt de teugels van het Europese migratiebeleid steeds strakker aan, in een poging zoveel mogelijk mensen buiten te houden. Zo bestond de reactie op het drama bij Lampedusa, waar honderden mensen de dood vonden, vooral uit een roep om meer bewaking van de buitengrenzen en een versterking van het EU-grensbewakingsagentschap Frontex, waarbij steeds meer militaire middelen ingezet worden. Ook het van start gaan van een meer dan 300 miljoen euro kostend bewakingssysteem (Eurosur) past in deze trend.

Ook de Nederlandse overheid levert een bijdrage aan Frontex-operaties. Op dit moment surveilleert een Nederlands Kustwachtvliegtuig in Frontex-verband boven de Middellandse Zee. Eerder dit jaar leverde Nederland al grenswachten voor diverse Europese luchthavens.

De verdergaande militarisering van de Europese grenzen heeft desastreuze gevolgen voor migranten, die steeds risicovollere, levensgevaarlijke overtochten moeten maken. Door het onder druk zetten van Noordafrikaanse landen wordt met hun inzet bovendien steeds zuidelijker al geprobeerd migranten een halt toe te roepen, de zogenaamde ‘externalisering’ van de EU-grenzen.
De militaire industrie vaart ondertussen wel bij deze ellende, de ‘border security’-markt groeit in rap tempo. Deze maand ging ook Horizon2020 start, het programma van de Europese Commissie om onderzoek en innovatie te stimuleren. De komende jaren kunnen bedrijven in het kader van dit programma miljoenen euro’s voor onderzoek naar en ontwikkeling van grensbeveiligings’oplossingen’ tegemoet zien. Kortom: Fort Europa wordt in hoog tempo verder uitgebouwd en verfijnd.

Het internationale kapitalistische beleid van de Europese Unie, en andere westerse landen, blijft intussen de hoofdverantwoordelijke voor het op gang brengen van gedwongen migratie. Mensen die op de vlucht slaan voor oorlog, geweld, uitbuiting, onderdrukking, discriminatie, honger en armoede stuiten vervolgens op de muren van Fort Europa. Ze verdrinken, worden opgesloten of gedeporteerd.

Volgens ‘Breek Fort Europa’ is dit schandelijke en beschamende beleid onhoudbaar: “Ieder mens heeft het recht zelf te bepalen waar zij of hij zich vestigt. Wij willen een einde aan het kapitalisme dat gedwongen migratie veroorzaakt en aan het migratiebeleid dat mensen tegenhoudt, opsluit en wegstuurt. In dat kader steunen wij met deze actie de eisen van migranten zelf, voor hun recht op bestaan en op bescherming.”

Geen grenzen, geen naties! – Geen mens is illegaal!