tentenkamp osdorp tegen onmenselijk asielbeleid


foto’s disorde

ondanks het slechte weer is het een drukke bedoening in het protestkamp ‘kamp tegen de kou’ van vluchtelingen op straat in amsterdam nieuw-west.. cameraploegen van at5, rtv n-h en turkse televisie maken reportages tussen de tenten in; buurtkinderen delen thee, koffie en koekjes uit aan de aanwezigen; nieuwsgierigen nemen een kijkje op het vluchtelingenkamp; buurtbewoners hangen rond met de vluchtelingen; bn’er arie boomsma kwam eerder deze dag langs alsook burgemeester van der laan; tel daar de meer dan 40 vluchtelingen bij op die in het tentenkamp verblijven en je hebt een levendige boel aan de notweg..

het mag dan gezellig druk zijn, het is voor de migranten overleven onder harde omstandigheden.. zodra de sympathieke buurtbewoners terugkeren naar hun woningen en de cameraploegen zijn vertrokken moeten de vluchtelingen onder lekkende tenten in de kou en de regen hun tijd zien door te komen zonder verdere basisvoorzieningen.. dat wreekt zich: veel zijn er ziek en moe, toch blijven ze strijdvaardig opkomen voor hun recht op een menswaardige behandeling.. een behandeling die ze niet van de politiek hoeven te verwachten terwijl diezelfde politiek nou juist verantwoordelijk is voor de erbarmelijke situatie waar uitgeprocedeerde asielzoekers in verkeren..

hoewel het tentenkamp is aangemerkt als demonstratie – als protestkamp om aandacht te vragen voor een menswaardig opvangbeleid – lijkt de lokale politiek dit niet door te hebben.. achmed baadoud, voorzitter van stadsdeel nieuw-west, wil weliswaar een humane oplossing voor het kamp aan de notweg, maar dan wel door de vluchtelingen te verplaatsen naar opvangcentra waarmee hij compleet langs het doel van het tentenkamp gaat.. de burgemeester erkent het recht op demonstratie die de vluchtelingen met hun kamp hebben, maar is daarom juist weer terughoudend in hulpverlening.. dat moeten de vluchtelingen zelf maar zien te regelen volgens de burgemeester, onder het mom dat het hun demonstratie is..

ondertussen controleert elke dag ggd, de politie en de brandweer het kamp op de veiligheids- en gezondheidssituatie, waarbij de vluchtelingen maar moeten afwachten of die controles niet ieder moment als excuus misbruikt wordt om tot ontruiming over te gaan .. de haagse sp-fracti wil een kamerdebat aanvragen over kamp notweg en wil een reactie van minister leers.. de vluchtelingen zelf zinspelen op akties in amsterdam..  ze hopen op een landelijk gedragen protest van vluchtelingen door her en der in het land aktie te voeren tegen het onmenselijke opvangbeleid.. weinig alternatief dan aktievoeren hebben ze niet.. ze zijn uitgeprocedeerd en moeten terug naar land van herkomst waar ze echter niet heen kunnen.. tussen wal en schip zitten ze vast in nederland waar de politiek ze als crimineel en ongewenst behandeld..

woon je in de buurt: kom langs, luister naar de verhalen van de migranten, geef hulp of kijk er rond.. het vorige week dinsdag opgezette aktiekamp – toen nog met slechts één tent – is inmiddels flink uitgebreid, maar ze hebben nog van alles aan spullen nodig!