‘Vluchtopvang’ geopend: Wij Zijn Hier kraakt Linnaeushof 4

Bron: Facebook Wij Zijn Hier

vertrek-vluchthavenHet was een lange, zware en emotionele dag. Het vertrek uit de Vluchthaven, de lange tocht door de stad en het neerstrijken in het Oosterpark, waar een tentenkamp werd opgezet. Herinneringen aan de eerste tentenkampen twee jaar geleden.

Rond half tien raakte alles in een stroomversnelling. De een na de andere buurtbewoner kwam langs met dekens en eten. De moslims van de groep bereidden zich voor op het breken van hun vast. Het KNMI kondigde een weerswaarschuwing aan en iedereen maakte zich op voor een fikse bui. De politie kwam om met de woordvoerders te spreken.

tenten-oosterparkTerwijl de rest van Nederland voetbal keek, werd duidelijk dat deze groep vannacht niet alleen op straat zou slapen, maar ook nog eens niet in een tent mocht slapen. De politie dreigde het tentenkamp te ontruimen.

Om de confrontatie te voorkomen, pakten de vluchtelingen hun spullen weer in en vertrokken voor een nacht door de stad zwerven. De Muiderkerk hielp hen uit de brand. Zij boden een slaapplek aan. Rampenplan zorgde voor warme soep.

vluchtopvang-geopendIn de tussentijd openden vluchtelingen uit de actiegroep van Wij Zijn Hier de Vluchtopvang. Bericht van de vluchtelingen is dat ze uitgeput zijn. Dat ze blij zijn met een dak boven hun hoofd. En dat ze morgen weer verder denken over hun situatie en hun strijd om het systeem te veranderen dat leven voor hen onmogelijk maakt.

Morgen is iedereen weer van harte welkom bij Wij Zijn Hier. Ook nieuwe buren. De nieuwe locatie is: Vluchtopvang, Linnaeushof 4, Amsterdam. Tegenover Park Frankendael. Loop de binnenplaats op en dan gebouwtje rechts.

Wat kun je doen?

wij-zijn-hier-spandoekVeel mensen vragen via comments of prive berichten wat ze momenteel kunnen doen voor de groep.
– Allereerst: kom langs op de nieuwe locatie! Maak kennis, luister naar het verhaal.
– Verspreid de verhalen die je hebt gehoord. Share Facebook posts, mail, twitter, praat, benader lokale/bevriende media. Een idee is ook een kleine lokale solidariteitsactie doen en ons een mooie foto sturen.
– Veel hangt af van wat de komende tijd gaat gebeuren. Mag de groep blijven op de Linnaeushof?? We hopen het natuurlijk allemaal van harte!
– Een recente check met de mensen ter plaatse leert dat er wel behoefte is aan eten, maar heel specifiek: alleen kant en klaar eten werkt momenteel, want er is (nog) geen kookgelegeheid. Ook vooral eten dat niet meteen bederft. Een deel van de groep doet aan Ramadan. En ook omdat je niet vooraf weet hoeveel eten binnen zal komen, is het handig als dingen houdbaar zijn. Bijvoorbeeld: houdbare melk, sap (multivitamine), pindakaas, crackers, koekjes/cakejes, dadels, etc zijn altijd welkom. In de Muiderkerk is ook nog eten dat naar de Linnaeushof gebracht moet worden (auto’s?).
– Logistiek is altijd een issue. Hoe verplaats je spullen van hot naar her. Wat doe je met spullen van mensen die niet weten waar ze de komende tijd de nacht door gaan brengen?? Op verschillende plekken in de stad liggen tassen, matrassen en andere materialen. Voor vanavond lijkt het er op dat de vluchtelingen voor de tweede nacht op de grond moeten slapen. Als mensen vandaag nog dekens, slaapzakken, matrassen over hebben en willen brengen, is dat zeer welkom. Mensen zijn enorm uitgeput.
– Op korte termijn is er behoefte aan klussers die willen helpen met het bouwen van twee extra douches en afscheidingen (opsplitsen van kamers). Materialen zijn evt al ergens op te halen.

Hoofdconclusie: ga zelf langs en stem af wat je kunt doen. Verwacht geen geoliede machine. Iedereen die iets doet, doet dat op vrijwillige en ‘best effort’ basis. Zoek, luister, wees creatief! Als je echt op vaste basis dingen wilt doen, laat het ons dan even weten. Dan kunnen we ook wat contacten geven.